DE BOKASHI METHODE

Bokashi is van oorsprong een Japanse vinding waarbij organisch materiaal wordt gefermenteerd. Het blad- en groenafval, dat van onze eigen projecten afkomt, wordt verzameld op de werf aan de Heuvelstraat. Daar wordt het klein gemaakt met behulp van een shredder en vervolgens gezeefd om een goed eindproduct te verkrijgen van constante kwaliteit. Tevens wordt het tegelijkertijd constant visueel gecontroleerd op zwerfafval en wordt dit verwijderd. Vervolgens wordt het materiaal gemengd met grondstoffen (kalk, kleimineralen en bacteriën) en luchtdicht afgedekt. Na 8-10 weken luchtdicht gelegen te hebben, is de Bokashi gereed voor gebruik.

Tijdens het fermentatieproces komen er geen gassen of vloeistoffen vrij en er is geen sprake van warmteontwikkeling. Alle koolstof (C) en stikstof (N) blijven dus in het materiaal behouden en komen zo in en op de bodem terecht als voeding voor het bodemleven. Koude fermentatie is een uitermate efficiënt proces met betrekking tot energie, zonder CO2-uitstoot en met behoud van een schone omgeving.

Een besparing van 1 kg CO₂ zegt u misschien niet zoveel, maar wanneer er 220 ton Bokashi gemaakt wordt, wordt er een ton CO₂ bespaart.

Dit is te vergelijken met wanneer u:

  • 319 liter diesel verbrandt
  • 7 x retour naar Parijs vliegt (vanaf Amsterdam)
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt
  • 16.000 km met de trein reist
  • 500 dagen ademhaalt

Duurzaamheid:

Groenonderhoud:

Volgens onderzoek Bokashi versus Compost, uitgevoerd door “Bij de Oorsprong”, blijkt dat er een aanzienlijk verschil is tussen de Co2 uitstoot.

Verschil
Kg CO₂ uitstoot per ton eindproduct Verschil in CO₂ uitstoot ten opzichte van compost per ton eindproduct
Bokashi 0,33+0,24+5,43 = 6,00 10,48-6 = 4,48
Compost 8,56+1,92 = 10,48

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR EEN VRIJBLIJVENDE AFSRPAAK

Geen titel(Vereist)
Facebook
Instagram
LinkedIn